1. Театър от ново измерение!
  2. Театралният салон - като у дома.
  3. Многото лица на българския театър.
  4. Театърът - изкуството на многообразието.
  5. Театрална общност ''Антракт'' - място за ценители! Бъди един от нас!

Ако обичате театъра, ако с удоволствие следите афишите на софийските театри и редовно се потапяте в магията на театралното изкуство...това е вашето място. Посещавайте нашия сайт и ще получите актуална информация за постановките в София, както и много ревюта , интервюта, снимки и занимателни игри. Нека заедно превърнем тази страница в уютно местенце за театрални любители.

Театрална общност "Антракт"  

Големите имена в театъра


Георги Спасов

Днес екипът на „АНТРАКТ” има честта и удоволствието да Ви представи един от най-големите актьори в театралната история на България – Георги Спасов.

Завършва актьорското си образование през 1988 г. в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” в класа на проф. Атанас Илков със специалност „Актьорско майсторство за куклен театър”. От същата година до 1990 г. играе в ДКТ Враца, от 1990 г. до 1992г. е част от трупата на театър „Сириус”, през 1993 г. става част от театър „Ателие 313” и театър „Ариел”. През 1998 година играе в Театър на Българската Армия в „Майстора и Маргарита” с реж. Теди Москов. Следват ролите му в „Алхимикът” в Театър 199 "Валентин Стойчев" от 2001 година, „Ръгби” от 2003 г. в Народен театър „Иван Вазов”.

Георги Спасов е асистент-преподавател в НАТФИЗ в класа на проф. Жени Пашова. Познат е от ролята на кмета Сандъков в култовия комедиен сериал „Етажна собственост”. Неговият глас можем да чуем и като Пумба от „Цар Лъв”, Гаргамел от „Смърфовете” и много други. Той е няколкократен носител както на български, така и на международни награди за „Мъжка роля”. През 2007 година печели и „Икар” за спектакъла „Барон Мюнхаузен”.

Представленията, в който Георги Спасов играе и в момента безапелационно го превръщат в титан на модерния български театър.
Можем да се насладим на брилянтната му игра и в следните пиеси: „Вечерен акт”, „Уилям Шекспир- пълни съчинения”,„Пробен срок”, „Барон Мюнхаузен”, „Случайната смърт на един анархист” и още много други.

А какво сподели големият и невероятно откровен и чаровен Георги Спасов може да прочетете тук:

Антракт: Ако трябва да опишете театъра с една дума, то коя ще е тя?

Георги Спасов: Необходимост.

Антракт: Коя беше първата Ви театрална роля и каква емоция провокира във Вас спомена за нея?

Георги Спасов: Първата ми по-съществена изява на професионална сцена беше ролята на Воланд в представлението на режисьора Славчо Маленов - „ Майстора и Маргарита”, спектакъл на Театър "Ателие 313" през 1996 г. Две години по-късно влязох в същата роля, в „ Майстора и Маргарита” на Театър "Българска Армия" с режисьор Теди Москов.

Онова, което съм запазил в себе си като емоция, е изключителната отговорност и удоволствие да се докосна до гениалната творба на Булгаков, влизайки в ролята на „дявола”. Също и предизвикателството да го изиграя в два различни сценични варианта.

Антракт:Късмет или талант - в кое вярвате или разчитате повече?

Георги Спасов: „Успехът на актьора се дължи на 99 % труд и 1% талант.” е казал Станиславски, а Теди Москов в едно интервю беше го поправил така: „Ако имаш 99 % талант, и 1 % труд е достатъчен”. Така че процентното съотношение труд - талант е спорно. Що се отнася до въпроса, за мен перфектната комбинация е 100% талант , 100 % труд, 100% късмет. Тук мога да добавя и 200% отдаденост от цялото си същество към актьорската работа!

Антракт: Какво според Вас би провокирало интереса на младите към театъра?

Георги Спасов: Това е сложен и деликатен въпрос. Тъй като аз съм завършил актьорско майсторство за куклен театър, в класа на проф. Атанас Илков, голяма част от работата ми е свързана и с представления за деца. В тях основната ни задача е да възпитаме у малките вкус и отношение към театралното изкуство. Така че ние от години работим за това да провокираме интереса на бъдещата публика към театъра. С други думи искам да кажа, че съвременният български куклен театър има съществен принос за това младите да влязат в салона на драматичния театър.

Антракт: Любовта на хората ли е емоцията, която Ви кара да продължавате да се занимавате с театър?

Георги Спасов: Любовта на хората и любовта към хората. По време на представление има едно невероятно предаване на енергия от сцената към салона и обратно. Заради това несравнимо усещане си струва човек да се отдаде на това изкуство и тази професия.

Антракт: Казват, че книгата е прозорец към света, то тогава какво е театърът за Вас?

Георги Спасов: Океан от преживявания!

Георги Спасов: Искам да поздравя нашите зрители с Международния ден на театъра! Да им пожелая здраве, любов и незабравими мигове в театралните салони!


<